Testerii și programatorii uneori par ca 2 persoane venite din două planete diferite.
- Este mai bine să fii programator sau tester?
- Este programatorul superior testerului?
- De ce QA și nu DEV?
- Sunt programatorii și testerii ca apa și uleiul?
Să vedem…
Așa cum am menționat la începutul acestui articol, testerul și programatorul au moduri diferite de a gândi.
Testerii privesc produsul dintr-o perspectivă diferită față de programatori. Programatorii se gândesc la cum pot crea aplicația, iar testerii se gândesc la cum o pot sparge. Prin „cum o pot sparge” nu înseamnă că un tester va strica munca făcută de programator.
Testerul va adopta rolul utilizatorului și va aplica toate scenariile posibile și imposibile pe aplicație. Acest lucru se face pentru ca aplicația să nu se „spargă” atunci când este lansată în mediul live.
În unele cazuri, atât pentru programatori, cât și pentru testeri, este greu să înțeleagă particularitățile muncii celuilalt. De aceea, uneori, dezvoltatorii nu înțeleg de ce testerii sparg aplicația lor, iar testerii nu știu de ce dezvoltatorii creează o aplicație cu atâtea erori.
Programator vs Tester
Programatorul muncește din greu pentru a dezvolta un produs. Îl tratează cu atât de multă grijă și atenție; pe când un tester muncește din greu pentru a sparge acest cod în cele mai proaste cazuri și scenarii posibile pentru a-i testa puterea, rezistența și defectele.
Așadar, când un programator predă în sfârșit sprintul său mult îngrijit testerilor nemiloși, pregătiți să execute „testarea dincolo de limite”, aceștia „demolează” în tăcere codul.
Programatorii sunt adesea văzuți ca având un atașament părintesc față de codul pe care îl creează. Cât de des a auzit cineva aceste afirmații: „Este un caz extrem, utilizatorii nu vor face asta” sau „Știu codul meu, nu ar face așa ceva”?
Fiind într-un mediu de dezvoltare, care de obicei se concentrează pe scenarii optimiste despre cum să faci lucrurile să funcționeze eficient, programatorii nu pot trece adesea în starea de „ce poate merge prost?”. De aici, un alt lucru pe care îl auzi de multe ori este: „Nu pot reproduce eroarea aceasta”.
Așa cum știm deja, fiecare proiect are o dată limită la care produsul trebuie să fie lansat în „lumea reală”, iar acest lucru duce la câteva întrebări:
- Cum se va încheia această bătălie fără sfârșit între Creator (programator) și Distrugător (tester)?
- Care este rolul acestei bătăli?
- Cine are dreptate și cine greșește?
- Care este mai bun?
După ce programatorii și testerii se înțeleg mai bine între ei, pot învăța să lucreze împreună. Acesta este un progres, iar ei vor atinge scopul comun doar lucrând împreună.
Ca oameni, vom face greșeli – este ceea ce ne face umani. De cele mai multe ori, cea mai eficientă modalitate de a învăța este din greșeli. Adesea este mult mai ușor să detectezi o eroare în munca altcuiva decât să o vezi în propria ta muncă. De aceea, programatorii și testerii se completează reciproc. Amândoi fac greșeli. Nu este important cine face cele mai multe. Este esențial să găsim soluția la acea problemă împreună, ca o echipă.
Dacă nu există o luptă, nu există progres. Știm că progresul este imposibil fără schimbare, iar cei care nu își pot schimba părerea, nu pot schimba nimic.
Cred că acum sunteți pregătiți să aflați adevărul despre această bătălie:
- Programatorii și testerii nu sunt inamici! Ei sunt pe aceeași echipă și luptă pentru același scop: să livreze un produs de calitate .
Ne vedem curând la CodeCamp Baia Mare pentru mai multe discuții pe acest subiect!